Vi har nog alla hört att man kan skada synen eller ögonen om man sitter för länge framför datorn, tv-spelet, eller för nära tv:n. Det stämmer inte riktigt, man skadar inte synen däremot kan man få besvär med ögonen om man sitter för länge framför en digital skärm.

Sitter man för länge och anstränger ögonen kan man få symtom såsom skav, irritation, ögontrötthet och varierande dimsyn. Eftersom dagens samhälle mer eller mindre är uppbyggt kring våra digitala verktyg så kommer vi förmodligen inte minska användandet av dem, men det finns olika sätt att undvika att få besvär.

1) Blinka oftare
Normalt blinkar vi ca 15ggr per minut, men när vi sitter framför datorn har man sett att blinkningsfrekvensen avtar till ca 5-7ggr/minut. När vi blinkar fördelar vi tårfilmen jämnt över ytan och smörjer ögat.

2) Använd återfuktande ögondroppar
Särskilt om du sitter i en torr, varm, uttorkande miljö. Man kan även överväga luftfuktare om man har dålig inomhusmiljö med ögonbesvär.

3) 20 minuters regeln
Ta regelbundna pauser var 20:e minut och fokusera blicken på något ca 5-6 meter bort i 20 sekunder.

4) Använd terminalglasögon
Sitter man mycket framför datorn är det en god idé att investera i ett par terminalglasögon som är anpassade till det avstånd du befinner dig från skärmen. Detta gör att ögonen känns mindre ansträngda.

5) Inställningar på datorskärmen
Det ska inte vara för stor skillnad i belysning mellan skärmen och den övriga miljön du befinner dig i. Det är också en god idé att öka på kontrasterna för att underlätta för ögonen.

6) Rätt avstånd
Man ska sitta ungefär 50-70 cm från skärmen och även tänka på att sitta så att ögonen riktar sig lite nedåt åt skärmen, inte helt rakt fram och inte rikta blicken uppåt. Dessa avstånd och placeringar är viktiga för tårfilmens stabilitet.

Kontaktlinsbärare får tänka på att ibland pausa kontaktlinsbärandet och istället bära glasögon. Sov inte med linserna. Upprätthåll ordentliga rengörings- och återfuktande rutiner.